Lieve lezers,

drinkingfortlauHet is lang geleden dat jullie iets van mij gehoord hebben en dat spijt me. Ik heb het vrij druk gehad in mijn persoonlijke leven maar ik kan jullie garanderen dat ik van nu af aan weer druk aan het schrijven zal slaan! De lente is aangebroken en de temperaturen stijgen (en dalen. en stijgen. alsof het een achtbaan is). Deze periode doet mij dan ook altijd verlangen naar vakantie. Heerlijk bij het zwembad liggen met een cocktail in mijn hand. Maar soms loopt je vakantie niet altijd zoals gepland– wat zijn je rechten als je vlucht vertraagd is? Mag de luchtvaartmaatschappij zomaar een dag van je vakantie “stelen” of zijn zij daar een vergoeding voor verschuldigd?

Nederland is aangesloten bij de Europese Unie, dit betekent dat wij gebonden zijn aan Europese wetgevingsmaatregelen waaronder verordeningen. Verordening 261/400 regelt de rechten van reizigers bij vluchtvertraging.

Deze regeling geldt wanneer je reist vanaf een Europees vliegveld OF naar een Europese luchthaven toe reist én de reis wordt uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij (geen zorgen- dit is negen van de tien keer het geval).

GRATIS GELD

monnie
Naast Ome DUO nu ook Ome Vertraging! 

Een kwartiertje vertraging kan iedereen overkomen en de Europese Unie heeft dan ook besloten dat de luchtvaartmaatschappij hier  niet verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Bij vertraging van méér dan drie uur kan dit echter wel! De hoogte van de vergoeding hangt af van de afstand van de vlucht.

 

(Geen recht op gratis geld? Wees niet getreurd, want je hebt wellicht wel recht op gratis #DONUTS en andere lekkernijen. Scroll snel verder!)

Reis je BINNEN de EU?

€250 EURO Vlucht tot max. 1500 km

€400 EURO Vlucht van meer dan 1500 km

Reis je BUITEN de EU?

€250 EURO Vlucht tot max. 1500 km

€400 EURO Vlucht tussen de 1500 en 3500 km

€600 EURO Vlucht van meer dan 3500 km

GRATIS ETEN

hnger

Hoewel je pas cijfertjes op je bankrekening ziet verschijnen bij vertraging van meer dan drie uur is de EU van mening dat je bij vertraging van meer dan twee uur goed verzorgd moet worden door de luchtvaartmaatschappij. De EU heeft dan ook bepaald dat je in dat geval recht hebt op gratis eten (and who doesn’t love that), verfrissingen en twee gratis telefoongesprekken (het klinkt net alsof je in de gevangenis zit, maar ach- zo voelt het waarschijnlijk ook).

Je hebt recht op deze “verzorging” wanneer verwacht wordt dat de vertraging:

-> Meer dan twee uur zal duren (1500 km of minder)
->Meer dan drie uur zal duren (EU landen meer dan 1500 km, alle andere vluchten 1500 en 3500 km)
-> Meer dan vier uur zal duren op alle andere vluchten

Natuurlijk kan er nog veel meer misgaan wanneer je op vakantie gaat. Daarom volgende keer in OP VAKANTIE MET JE SQUAD #2 een stuk over je rechten als reiziger wanneer je bagage onderweg verloren gaat.

(En don’t worry OP VAKANTIE MET JE SQUAD #2 zal nog lang niet de laatste zijn in deze serie 😉 I promise you, I’m not trying to scare you!)

(Of  toch wel? You’ll never know).

 

Advertenties