De dag van de rechtspraak is een exclusief evenement voor rechters en andere belanghebbende, een evenement waar ik als doodnormale rechtenstudente nooit binnen zou komen. Another perk of being a rechtspraak reporter!

Eenmaal aangekomen bij Tivoli, een gebouw dat ik dankzij mijn grootste hobby: concerten bezoeken, op mijn duimpje ken, moesten we ons melden bij de balie alwaar we een pasje aangereikt kregen. Het pasje was ons ticket en op de achterkant stond ons persoonlijke programma beschreven!

Na een inleidend praatje door Annechien Steenhuizen van het achtuurjournaal, en the lord chief of justice England and Wales, kon de dag beginnen! De dag stond in het teken van de toekomst van de rechter en jongeren, zo was er een workshop ‘Vloggen voor rechters’ en waren er lezingen over artificial science, zou een machine het werk van een rechter ooit over kunnen nemen?

Ik had mij ingeschreven om de workshop ‘In de Knel’ bij te wonen- persoonlijke verhalen van mensen die slechte ervaringen met ons rechtssysteem hadden. Ik vind het mooi dat ook deze mensen een podium krijgen.

Ik was vooral onder de indruk van het verhaal van een vrouw die haar zoon bij een tragisch verkeersongeval was verloren. Naast haar eigen kinderen had de vrouw ook altijd een aantal pleeg- en crisiskinderen in huis, toen zij na het ongeluk in een depressie belandde werden de crisiskinderen van haar afgepakt. Een gezin uit elkaar gerukt, ze heeft de kinderen nooit meer gezien. Na afloop van de rechtszaak tegen de man die haar kind dood had gereden, terwijl hij met een enkelband om op verlof was en nadat hij twaalf joints gerookt had, stond de familie van de dader de vrouw op te wachten om haar verbaal kapot te maken. Toen zij vroeg of er misschien een bewaker met haar mee wilde lopen kreeg zij ‘daar zijn we niet voor’ te horen. Het overlijden van haar zoon was verschrikkelijk, maar de manier waarop zij in het gerechtsgebouw behandelt is heeft voor haar de wonden nog dieper gemaakt.

Doordat mensen zoals deze vrouw op deze speciale dag een podium krijgen kan wellicht voorkomen worden dat andere mensen hetzelfde mee moeten maken.

Na ‘In de Knel’ ben ik met mijn mede-reporters naar ‘Rechter op de Bühne” geweest, een theatershow van een strafrechter. Ook dat was erg leuk om te zien.

Na de workshops was er nog een leuke netwerkborrel met hapjes! Het was een ontzettend leuke ervaring, en ik hoop ooit nog zo’n dag mee te maken- wellicht dan zelf als rechter!

Het was een enorm leuke dag, die ik voor geen goud had willen missen!

Advertenties