I don’t have dreams, I have goals – Harvey Specter (Suits)

Hoewel men bij advocaten vaak denkt aan rijke mensen met grote auto’s en dure huizen klopt dit vaak niet helemaal. Zeker voor startende advocaten is het namelijk vooral heel, héél hard werken.
Als je de driejarige bachelorstudie Rechtsgeleerdheid en een aansluitende master hebt afgerond (en daarbij de aantekening ‘civiel effect’ hebt ontvangen) kun je advocaat worden. Je gaat dan in de leer bij een kantoor en bent vanaf dat moment ‘advocaat-stagiaire’. Tijdens je tijd als advocaat-stagiaire volg je de beroepsopleiding advocatuur. Een verplicht onderdeel van deze opleiding is een introductiedag voor startende advocaten bij het gerechtshof of de rechtbank. Ik was deze week als rechtspraak reporter aanwezig bij zo’n introductiedag bij mijn favoriete gerechtsgebouw – het gerechtshof Amsterdam!

goalsOmringd door jongens in pak en meisjes in de mooiste outfits liep ik naar binnen. Om mij heen klonken de namen van enkele prestigieuze advocatenkantoren. Hoewel ik een tikkeltje jaloers was (het duurt voor mij immers nog wel even tot ik zo ver ben) was de sfeer erg goed.

“De media geeft een vertekend beeld!!” “Er is meer dan alleen strafrecht!!” – iedereen heeft deze uitspraken wel eens gehoord. Zelf dacht ik altijd dat alle rechtsgebieden ongeveer evenredig vertegenwoordigd zouden zijn in de rechtspraak (met uitzonderingen daargelaten). But oh boy, I was wrong. Slechts twee (!!!) van de zestig (!!!) aanwezige advocaten waren strafrechtadvocaten, de rest was actief in het civiele recht. Ik was (ben) in shock.

Onder andere P.  Berden (Openbaar Ministerie), W. Melissen (Civiel- en belastingrecht) en G. Makkink (Ondernemingskamer) gaven een presentatie waarin zij de kersverse advocaten tips en tricks gaven voor het procederen. Zo is het belangrijk dat je je stukken altijd goed en overzichtelijk aanlevert en de rechtbank met respect aanspreekt.

beroepsopleidingadvocatenNa een rondleiding door het hof (helaas geen cellenblok dit keer) was het tijd voor een tafelgesprek met raadsheer A. van Amsterdam.
Van Amsterdam is strafrechtadvocaat en is gespecialiseerd in fraudezaken. Hij is ooit begonnen als belastingadviseur en is toen horizontaal de rechtspraak ingestroomd. We spraken met hem onder andere over het NCC Netherlands Commercial Court. Dit is een voorziening die rechtszaken omtrent grote internationale bedrijven makkelijker zou maken omdat er hier ook in het Engels gesproken zou gaan worden. Onlangs gebeurde dit al een beetje in de zaak van Akzo Nobel. Van Amsterdam gaf te kennis dat hij het hier niet geheel mee eens was. Nederlands recht, dus de Nederlandse taal. Het is een kwestie van principe – en ik ben het daar wel mee eens.

Uniek aan het hof Amsterdam is de “Ondernemingskamer”. In tegenstelling tot de reguliere kamers van het hof neemt de ondernemingskamer zaken vanuit het hele land aan. Bij de ondernemingskamer beslissen niet één, niet drie, maar vijf mensen over de zaak – dit zijn drie raadsheren en twee raden. Raden zijn professionals uit het bedrijfsleven, dit is erg handig want zo hoeft er niet iedere keer een deskundige te worden ingehuurd! Voor deze zaken wordt de grootste rechtszaal uit het gebouw – zaal 10 – gebruikt. Dit is dezelfde zaal als waar wij – Rechtspraak Reporters – geïnstalleerd werden!

Bijzonder plekje dus, dat gerechtshof Amsterdam. Nog een leuk feitje: het hof won in 2014 de tweede prijs Chrystal Scales of Justice. Ben je benieuwd naar dit marmeren paleis? In september houdt het hof een open dag, dus houd de website goed in de gaten! Geen zin om zo lang te wachten? Er is altijd wel een leuke zitting om te bezoeken ;).

 

Advertenties