lindazelfIn “Wie is daar” spreek ik met mensen over hun beroep en leven. Vandaag bij mij te gast is Linda Rusconi, zij is kunstenares en is momenteel bezig met het opbouwen van haar portfolio als rechtbanktekenares. Kunst en rechten lijkt misschien op het eerste gezicht een ietwat aparte combinatie maar is eigenlijk helemaal niet zo gek als je je bedenkt dat er in de rechtszaal geen foto’s gemaakt mogen worden. Vooral in spannende en grote zaken willen media wel graag beeldmateriaal – zij huren dan rechtbanktekenaars die het beeld uit de rechtszaal schetsen.

Linda heeft docent beeldende vorming gestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten van Amsterdam. Hoewel zij niet per se altijd al een grote interesse in de juridische wereld heeft gehad vielen de rechtbanktekeningen haar wel altijd al op in de media vanwege de heldere stijl.
Het is vooral de uitdaging om in een korte tijd een goede tekening te maken die de situatie van de zitting goed weergeeft zonder een oordeel te vormen die haar aantrekt. Geen oordeel laten doorschemeren in de foto is belangrijk – het moet volgens Linda allemaal niet té sensationeel worden. Het artikel moet gaan over de inhoud van de zaak en het begeleidende beeld moet niet alle aandacht opeisen, bij een foto gebeurt dit sneller omdat deze er eerder een stempel op drukt.

linda 2
Tekening gemaakt door Linda Rusconi

Naast rechtbanktekeningen doet Linda ook veel aan ‘normaal’ portrettekenen, ze neemt haar schetsboek overal mee naartoe. Ze is momenteel zelfs genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs! Het grootste verschil tussen ‘normaal’ portrettekenen en rechtbanktekenen is volgens haar dat de mensen er niet voor jou zitten. Ze poseren niet en het is dus geheel aan de tekenaar om de mensen goed in beeld te krijgen terwijl ze praten en bewegen. Verdachten mogen bezwaar aantekenen tegen het tekenen maar dit heeft zij gelukkig nog nooit meegemaakt (en zo’n verzoek wordt naar wat ik zelf heb gehoord ook maar zelden gehonoreerd).

Het werk biedt haar een kijkje achter de schermen, op zo’n moment realiseer je je dat er naast rechters, advocaten en verdachten nog veel meer mensen belangrijk zijn bij een zitting zoals bodes en vertalers. Met die laatste groep heeft ze wel eens wat meegemaakt. Ze dacht bij aankomst de verdachte direct te herkennen. Het was een man met ingevallen gezicht, slecht verzorgd haar en rommelige kleren – maar uiteindelijk bleek dit de vertaler te zijn. Oeps! Zo zie je maar weer, nooit te snel oordelen 😉

Als ik zou kunnen tekenen – wat ik totaal niet kan, dus hulde Linda! Ik vind het erg knap – zouden karakteristieke typetjes denk ik mijn voorkeur hebben. Ik vroeg Linda hoe dit bij haar zat, of zij ook een favoriete “type” verdachte heeft. Ze antwoordde dat het juist de diversiteit is die zij er leuk aan vindt. (Kan ik op zich ook wel inkomen – dan verveelt het in ieder geval niet!).

linda4
Zelf experimenteert Linda nog met allerlei materialen om er achter te komen wat het beste bij haar past!

Ik vroeg haar ook of er zaken zijn waar zij niet zou willen tekenen omdat het haar bijvoorbeeld emotioneel te erg aangrijpt, ze liet me weten dat het nooit prettig is om nare details van een zaak aan te horen maar dat ze zich als tekenaar goed kan afsluiten en kan focussen op de tekening. Gelukkig maar!

Bijna iedereen heeft wel een voorbeeld in zijn of haar vakgebied, zo kijk ik enorm op tegen advocate Inez Weski omdat ik het knap vind hoe zij zichzelf blijft. Ik vroeg dit dan ook aan Linda, haar antwoord: “Aloys Oosterwijk maakt prachtige tekeningen in bruine inkt. Zijn stijl is bijna stripachtig. Hij weet heel mooie kleine gebaren te vangen, waardoor het heel levendige tekeningen zijn”. Wat een mooi compliment aan dhr. Oosterwijk!

Tot slot vroeg ik haar of er een wet is waar zij het persoonlijk niet mee eens is. Linda vindt dat ze niet genoeg op de hoogte is van wetten om daar een goed antwoord op te kunnen geven – maar wel is ze erg trots dat we in Nederland geen doodstraf hanteren!

Gezien zij nog maar net is begonnen met het rechtbanktekenen heeft ze nog geen online portfolio met rechtbanktekenen, er staan er wel een aantal op haar instagram! Haar overige portretwerk is te bezichtigen op haar website.
(En alle tekeningen in dit artikel zijn natuurlijk gemaakt door haarzelf!)

Linda, heel veel succes! We hopen natuurlijk allemaal dat je de Nederlandse Portretprijs wint – je tekeningen zijn prachtig!

Advertenties